📌 ЗА ПО-ДОБРО ПОТРЕБИТЕЛСКО ИЗЖИВЯВАНЕ, МЕБЕЛЕ ЕООД ИЗВЪРШВА ПОЧИСТВАНЕ НА ДИВАНИ ОТ ВСЯКАКВИ БИСКВИТКИ И НАПИТКИ, ВМЕСТО ДА ГИ ПОСТАВЯ НА ВАШИТЕ КОМПЮТРИ И ТАБЛЕТКИ (БИСКВИТКИТЕ 🍪). ПРИЯТНО СЪРФИРАНЕ!

Мебеле ЕООД » Блог »

8 факта за прането на мека мебел, които може би не знаете

8 факта за прането на мека мебел, които може би не знаетеТази статия е провокирана не толкова от това, че хората не са запознати с отделни детайли за услугата "пране на мека мебел", а по-скоро от невежеството и безхаберието на някои "колеги" от други фирми за "професионално почистване"! Провокирана е от това, че така или иначе неработещата асоциация на фирмите за почистване в България затвори кепенците и дефакто освен да пишем в блога по актуалните проблеми, друго не ни остана.

В днешната тема ще обсъдим въпроси свързани с почистването на мека мебел, задавани от наши клиенти, ще споделим експирианса който са натрупали през годините чрез срещите си с фирми за почистване. Не гледаме на тях с насмешка и не твърдим, че клиентите ни са глупави! Никой не е длъжен да разбира от всичко, но в крайна сметка за последната година и половина назряха множество въпроси според които излиза, че в сектора има фирми фантоми, които ежедневно подвеждат хората, съсипват им мебелите, съсипват и имиджа на цял един бранш! Като специалисти в почистването на мека мебел, сега от фирма Мебеле ЕООД ще подъвкаме само едно определено парче от "пицата", услугата - пране на мека мебел. 8 факта за прането на мека мебел, които може би не знаете...

# 1 Постилане на найлони по пода в помещението преди изпиране на меките мебели

Клиенти са ни питали дали да покрият пода с найлони в помещението в което се намират мебелите имащи нужда от почистване. Някои дори директно са привеждали в действие найлонгейт преди да пристигне екип от фирмата ни. Всичко това заради предишо изпиране на мебелите при което след края на "почистването" от същите се е стичала вода в продължение на денонощие - две, имаме информация за мебели които са съхнали по 2-3 дори и 4 дни, а подови настилки като естествения паркет и ламинат са били раздути от образувалите се локви. Какъв е нашият отговор за това?

Постилането на найлони няма връзка с прането на мека мебел!

Пране на диван без да капе вода по пода
Пране на мека мебел, без необходимост от найлони на пода.

Изпирането по презумция е процес който напомня за мокрене, факт! Единствената връзка тук е, че дивана седи върху пода и всичко свършва до тук! За качественото изпиране на мека мебел не трябва много препарат, много вода или много машини. Трябва желание за работа, уважение към клиента и неговото имущество било то и диван на 30 години! Неможе в 21 век да ходиш на пране на мека мебел с кофа и четка, без машина за изплакване и подсушаване, само да търкаш дамаската с веро и гъбка за чинии и да оставяш неподсушени мебели. Ние от фирма Мебеле ЕООД никога не бихме допуснали изпран от нас диван да съхне повече от няколко часа, за локви по пода е немислимо!

# 2 Изплакване на мебелите след третиране на дамаската с препарати

Малко хора са наясно, че повечето фирми за професионално почистване използват само екстракторна прахосмукачка за изпирането на мека мебел. Сипват вода и препарат в машината, минават повърхността на дамаската въднъж от край до край и готово, да ама не. Какво мислим ние по този въпрос?

Изплакването от препаратите е ключово за добрият краен резултат

Никога не пестим време когато трябва да изперем мебелите на нашите клиенти. Изплакването на използваните препарати по време на прането е задължителен процес, всъщност това е един от най-важните процеси за добрият краен резултат на подобен тип почистване. Щетите които нанасят някои фирми за почистване защото ги мързи или и ние незнаем какво, като изпускат изплакванено на мебелите които перат може да са пагобни за дамаската в следващите месеци. При нас това е основен процес при прането на дамаски от плат. Когато си пускате дрехите в пералнята, вадите ли ги преди изплакването? Повече за процеса изплакване може да видите тук: https://mebele.bg/как-го-правим/стъпка-4.html

# 3 Пране на мека мебел само с парочистачка

Чул някой някъде, пък писал по знайни и незнайни форуми, видиш ли ти как си изчистил дивана само с помощта на парочистачка. Станали те мебелите като нови, пък и били дезинфекцирани даже, нали е на пара!

Почистването на мека мебел само с парочистачка е невъзможно

Има много и най-разнообразни уреди за почистване на мека мебел, всичко зависи от това какви са мебелите които ще почистваме, но за пране на мека мебел само с парочистачка и дума да не става. Не си представяме как разтворената мръсотия от парата потъва под дамаската, т.е. в пълнежа на дивана и само защото не я виждаме на повърхноста и, това означава че е чисто! Парочистачката и препаратите вършат една и съща дейност що се отнася до средства за почистване на дамаски, разтварят мръсотията и дезинфекцират материята, и след двете обаче е нужно изплакване и изсмукване на разтворената мръсотия.

# 4 Изпиране на мебелите със система Рейнбоу

Никога не бихме казали лоша дума за този наистина съвършен уред за почистване! Много зависи обаче за какво почистване става въпрос... Какво мислим ние и какво показва нашият опит?

Не намираме за адекватно да се опитваме да перем мебелите с прахосмукачка

Вие бихте ли си отрязали парче от градински маркуч за да направите връзка между бутилка за пропан бутан и газов котлон? Но както казахме по-рано, с лошо за Рейнбоу-а не! Хора това е прахосмукачка, функцията за пране на Рейнбоу се простира до толко, доколкото да изсмучете чаша разсипан сок по дивана. Съвременното пране на мека мебел се осъществява с помощта на набор от няколко машини, необходими за различните процеси по време на изпиране.

# 5 Мебелите се перат само през лятото и то в неделя, че да не настинат след банята

Пране на диваните през лятото
Честито лято! Дойде време да изперем диваните.

Хубаво, че в България имаме лято, сетихме се за една скандинавска държава която е дом на голяма фирма производител на мебели. Точно тази да, където домът означава много... Сега си даваме сметка за въпросната фирма защо произвежда дивани които немогат да се перат, мокрят, почистват на химическо и въобще могат само да се прахосмучат, така пише на етикетите поставени на мебелите произведени от въпросната фирма. Ми като няма лято, няма и пране. Точно си помислихме, че етикетите с инструкции за почистване са сгрешени.

Трябва ли почистването на мека мебел да бъде според сезона?

Сега да погледнем сериозно на нещата. Да чакаш лятото за да си изпереш дивана звучи не просто несериозно, а направо нелепо! Нима пускате пералнята само през лятото? Вижте повече за почистването на мека мебел според сезона тук: https://mebele.bg/блог/почистване-на-меката-мебел-според-сезона.html

# 6 Прането на мека мебел е скъпо, аз за тези пари ще претапицирам дивана

Повод за 6-та точка пак е изпатилият клиент. Лошо е само, че нещата отново са разбрани по трудният начин. Човек не е готов да плаща по 80-100 лева за периодично изпиране на диван, което често е около 5% от цената на дивана, но е готов да налее 2 чувала с авоари за претапициране след което сяда да се жалва, че тапицера му е одрал кожата, а навсичко отгоре го е оставил без диван 20 дни, да не говорим за качеството на новата дамаска.

Претапициране или пране на дивана, плюсове и минуси на услугите

И по тази тема сме разсъждавали на дълго и на широко и тя е болна за голяма част от хората, разочаровала е не малко клиенти. Истината е, че няма как да чакаш 10-15 години и след това да се сетиш, че искаш да върнеш добрия му външен вид при това ако може за без пари. Вижте плюсовете и минусите на услугите пране и претапициране на следният линк: https://mebele.bg/блог/пране-или-претапициране-на-мебелите.html

# 7 Ще ароматизирам дамаската на дивана защото кучето го маркира

Ghibli Ален Младенов, Soni from Vetrenski
Прхосмукачка: Ghibli, персонал: Ален Младенов - Мебеле ЕООД, куче: Soni from Vetrenski

Много хора имат домашни любимци които поради една или друга причина са успяли да си запазят тяхно си място на дивана. Лошо е ако си го запазят чрез маркиране, без значение дали говорим за куче, коте или по-екзотично животно, често хората се опитват да се оттърват от миризмата ползвайки силни ароматизатори.

На петия ден дивана продължава да мирише, ароматизатора не помага. Ще го изпера!

Ало здравейте, искам да поръчам почистване на мека мебел. След дълъг разпит за петна по дамаските, видове замърсяване и прочие, клиента най-сетне споменава, че всъщност има проблем с животно което е маркирало седалката на дивана. Прането само по себе си обаче неможе да елиминира миризмите от подобен характер. Знаехте ли, че миризми не се убиват с ароматизатори и пране? Миризмите се елиминират ефективно само чрез допълнителна обработка след изпиране на дивана. Повече за отстраняването на миризми може да видите тук: https://mebele.bg/услуги/обезмирисяване-на-дамаски.html

# 8 Ще изпера диваните за да се отърва от така досадните акари

Ама вие видяхте ли го този акар как изкочи измежду плетката на дамаската, захапа нещо и се скри обратно в хралупата си? Всички сме чували за акарите, малцина са ги виждали. Ще ви помогне ли прането на мека мебел да се отървете от акарите?

Вероятността в дивана ви да има акари е около 3%, а сега де???

домашен акар
Домашен акар под микроскоп.

За да се заселят и размножават акарите, трябва да им се създаде благоприятна среда, точно в този момент холовата гарнитура е последната мебел от вашата покъщнина в която ще стане това. Акарите се множат и съществуват в пълна хармония предимно при следните обстоятелства:

  • Там където има мъртва човешка кожа - всъщност тези същества които хората така неистово мразят, ни правят донякъде голяма услуга, хранят се с мъртвата кожа на човека. Сега може и да ви се стори странно, но стотици и дори хиляди от тях го правят всяка вечер докато спим удобно в леглото. Точно така матрака в спланята е предпочитаното място за правене на иглу от акарите
  • Влагата - отново идва ред на матраците, а не на диваните. Матрака е мястото в което човек отделя пот, а влагата от потта пропива в дълбочина на матрака
  • Спално бельо и завивки - друг фактор за създаване на влага в матраците е когато го покриете въднъж със спално бельо и още веднъж със завивките, така матрака неможе да "диша", т.е. да се проветрява за да бъде сух
  • Тъмнината - за да се развиват успешно тези микроорганизми освен влага, трябва да има пълен мрак. Къде по-добро място от матрака?
  • Дъното на дивана - единственото място където може да видите паякообразни същества по дивана е неговото дъно, изпирайки го вие перете дамаските по горните му части, не обръщате дивана с главата надолу, че да видите някой друг умрял от глад паяк на дъното.

Дата02.05.2019 Час14:43 Етикетипране, дивани, почистване, мека мебел, фирма, професионално почистване, дамаска, препарати, парочистачка, рейнбоу, претапициране, изплакване, обезмирисяване, акари АвторМебеле ЕООД

call